ایران دریلینگ: طرح مطالعات جامع اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و زیست محیطی مناطق نفتی غرب کارون با هدف دستیابی به توسعه پایدار و متوازن در این منطقه در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است. به بیانی، اگر چه وزارت نفت از همان آغاز بهکار دولت یازدهم توسعه میدانهای غرب کارون را همگام با توسعه میدان گازی پارس جنوبی، از اولویتهای اصلی خود برشمرد و الحقو الانصاف هم از هیچ تلاشی برای پیشبرد اهداف توسعهای در این منطقه دریغ نکرد، اما همگام با توسعه، این وزارتخانه از ایفای مسئولیتهای اجتماعی هم غافل نشد و امروز طرح مطالعاتی بزرگی را دنبال میکند که اجرایی شدن آن میتواند به تحولی عظیم در سطح امکانات رفاهی استان خوزستان بینجامد.
به گزارش ایران دریلینگ و به نقل ازشانا، محسن امیریان، مدیر نظارت بر طرحهای عمرانی مناطق نفتخیز در شرکت ملی نفت ایران در اینباره میگوید: با مسئولیت این مدیریت و با مشاوره دانشگاه، مراحل مطالعاتی طرح اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و زیستمحیطی مناطق نفتی غرب کارون را در حال اجرا داریم. در این طرح، از تنگه چذابه تا خرمشهر، همه روستاها و شهرها مطالعه میشوند و سپس پیشنهادهایی که بتواند در بهبود وضع اجتماعی، رفاهی، فرهنگی و زیست محیطی مردم منطقه اثربخش باشد، در برنامه اجرایی قرار میگیرد. منطقه غرب کارون پس از پارس جنوبی، دومین اولویت وزارت نفت در دولت یازدهم به شمار میرود. همین چند روز پیش بود که سه طرح توسعهای با حضور رئیس جمهوری در این منطقه بهطور رسمی افتتاح شد.
وزیر نفت در مراسم افتتاح گفت: «در حوزه تولید گاز کشور، پارس جنوبی و در حوزه تولید نفت، غرب کارون حرف نخست را میزند». غرب کارون اکنون روزانه بیش از ٢٦٠ هزار بشکه نفت تولید میکند و وزارت نفت مصمم است این فرآیند توسعه با آبادانی منطقه همراه شود. غرب کارون باید در امکانات اجتماعی و رفاهی هم حرف نخست را بزند. به گفته امیریان، مطالعات اولیه از نیازهای رفاهی منطقه غرب کارون نشان میدهد در مجموع باید در مناطق دشت آزادگان و هویزه، ٥٧ مدرسه، ٢١ مرکز درمانی، ٧٤ مجتمع ورزشی، ٨٦ راه شهری و روستایی و ٧٤ آبرسانی روستایی ساخته شود و حتی در طرح مطالعاتی کنونی، ساخت مرکز آموزشهای فنی و حرفهای و مراکز کارآفرینی دیده شده است؛ این عددها فارغ از اینکه نشان میدهد طرح وزارت نفت چه دستاوردهای خوبی برای منطقه نفتخیز غرب کارون به همراه خواهد داشت، از محرومیتی حکایت میکند که گریبانگیر اهالی دشت آزادگان است.
وی ادامه میدهد: بازه زمانی پنجسالهای را برای اجرای این طرحها در نظر گرفتهایم و پیش بینی میشود در این پنج سال حداقل در فاز نخست ٥٠٠ میلیارد تومان در مسیر اجرایی شدن این طرحها و پروژهها هزینه شود. طرح مطالعات جامع اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و زیست محیطی مناطق نفتی غرب کارون به دنبال توسعه پایدار، رضایتمندی مردم منطقه، افزایش سطح رفاه آنان و حفظ محیط زیست است؛ نقطه قوت این طرح، استفاده از ظرفیت همه وزارتخانههاست. هر نهادی به سهم خود در اجرای مسئولیتهای اجتماعی در منطقه غرب کارون ایفای نقش خواهد کرد. در مسیر توسعه غرب کارون، همه گام برمیدارند.
نحوه مشارکت دستگاههای اجرایی در این طرح، پرسشی است که امیریان اینگونه به آن پاسخ میدهد: مدیریت و نظارت کار بر عهده مدیریت عمران مناطق نفتخیز شرکت ملی نفت ایران است؛ اما وزارتخانهها به اقتضای مسئولیتهایی که بر عهده دارند، سهمی در اجرای کار خواهند داشت. استانداری خوزستان، فرمانداران مناطق و مدیران کل استانی خوزستان، همه در اجرای این طرح همکاری دارند. وی در پاسخ به این که منابع اجرای چنین طرح عظیمی چگونه تامین میشود، میگوید: پیشنهادی مبنی بر این که سه درصد از اعتبارهای توسعهای غرب کارون به طرحهای مسئولیت اجتماعی اختصاص یابد، ارائه شده است و رئیس جمهوری با این پیشنهاد موافقت کردهاند. این طرح به شورای اقتصاد میرود و اگر به تصویب نهایی برسد، محل تامین منابع مالی طرحهای پیش بینی شده مشخص میشود.
طرح مطالعاتی غرب کارون اهداف بزرگ زیادی دارد؛ اما فعالیتهای اجتماعی شرکت ملی نفت ایران در غرب کارون تنها به این طرح محدود نمیشود. «در حال حاضر مدیریت عمران مناطق نفتخیز حدود ١٠٠ میلیارد تومان طرح در غرب کارون در دست اجرا دارد». امیریان این رقم را اعلام میکند و ادامه میدهد: بزرگترین این طرحها، بیمارستان سوسنگرد است که پیشتر نفت برای این طرح ٥٠ میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده و امسال هم ٥٠ میلیارد تومان دیگر برای آن در نظر گرفته است. به گفته امیریان، این بیمارستانِ ١٧٥ تختخوابی تا پایان امسال به بهرهبرداری میرسد. امیریان ادامه میدهد: احداث جادههای عبدالخان-بستان، سوسنگرد- سابله و هویزه-سوسنگرد هم در دست اقدام است و طرح تثبیت شنهای روان را نیز دنبال میکنیم.
به گفته وی، مهمترین دستاورد طرح تثبیت شنهای روان، بهبود چشمگیر محیط زیست منطقه و کاهش آلودگیهای ناشی از گرد و غبارهاست. سال گذشته برای این طرح ٤٣ میلیارد تومان هزینه شده، امسال ٣٠ میلیارد تومان و وزارت نفت آمادگی دارد اعتبار ١٠٠ میلیارد تومانی این طرح را تا ١٢٥ میلیارد تومان هم افزایش دهد. امیریان میگوید: «این افزایش اعتبار منوط به درخواست اداره کل منابع طبیعی استان خوزستان است». نفت با تمام تنگناهای مالی، از تخصیص اعتبار برای بهبود محیط زیست منطقه دریغ نمیکند. مدیر نظارت بر طرحهای عمرانی مناطق نفتخیز یادآور میشود: «فعالیتهای توسعهای نفت به نحوی انجام خواهد شد که هیچ ابنیه عمرانی (راه) در هور احداث نشود؛ بنابراین آسیبی به محیط زیست منطقه وارد نخواهد شد». توقف فعالیتهای عمرانی در هورالهویزه از دیگر رویکردهای زیستمحیطی نفت است. درست هم همین است؛ توسعه و تولید به جای خود؛ حفظ محیط زیست هم به جای خود.
کد خبر : 1513
ارتباط با سردبیر : info@IranDrilling.ir